Tai-Chi & Chi-Kung

Tai-Chi en Chi-Kung zijn onderdeel van de Taoïstische filosofie en levenstijl. Het leert je emoties, gevoelens, lichaam, gedachten en energieën terug in harmonie te brengen.

Mensen vragen mij vaak: Wat is Tai-Chi? Een vechtsport toch?? Dan antwoord ik: "Je kan beter vluchten nu het nog kan of Ik sla je neer!" NEE joh, geintje ;)

Tai-Chi kan vertaald worden als: ‘De rivier van energie die eindeloos stroomt’. Als practice is het een onderdeel van de Taoïstische filosofie en levensstijl, Chi-Kung overigens ook. In essentie leer je jezelf terug in harmonie te brengen met de weg van de natuur zodat de rivier van energie (chi) optimaal kan stromen op alle levels. Tai-Chi wordt daarom ook wel de kunst van het flowen genoemd. Heart, body, mind en spirit worden van binnenuit bij elkaar gebracht zodat er beweging en balans tussen yin en yang kan ontstaan. Moeiteloos als water dat via de rivier naar de zee stroomt. Ieder mens heeft een rivier van energie door zich heen stromen. Deze rivier ontspringt vanuit de leegte (Wu-Chi) en vloeit voort in Yin (feminine) en Yang (masculine) energie. Zodra Yin en Yang harmoniseren begint de dans der creatie en ontstaat het pad (de Tao). Dit proces noemen de Taoïsten Tai-Chi. Deze energetische dans is op alle levels te vinden. In je emotie, lichaam, gedachten, energie, dagelijks leven, relaties, het land waar je woont, de wereld, het universum, de kosmos en ook op bacterieel, atomisch en sub atomisch niveau is Tai-Chi gaande. Het is een verzameling universele principes gebaseerd op natuurwetten die je praktisch leert inzetten om op stroom van het leven te kunnen surfen.

Er zijn honderden verschillende stromingen in Tai-Chi en Chi-Kung die soms ook weer aftakkingen en interpretaties hebben van diverse grootmeesters. Dit maakt het verwarrend omdat er enorm veel variaties van deze trainingsvormen zijn. In essentie gaan de trainingen om het cultiveren van Chi energie. Deze Chi kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het optimaliseren van je gezondheid, verbeteren van je vitaliteit en om creatiever te zijn. Sommige stijlen gebruiken het voor martial arts doeleinde, dit kan natuurlijk ook. De Chi helpt te groeien wie jij bent en de dingen die je doet extra kracht te geven. Als bijwerking zijn beoefenaars meer geneigd hun eigen pad te volgen omdat de chi ze de kracht en energie geeft dit ook echt te doen. Tao wordt vaak omschreven als 'het pad' of 'de weg van de natuur'. Tai-Chi en Chi-Kung zijn voor de Taoisten ondersteunende trainingen waardoor ze trouw kunnen blijven dit eigen pad (Het pad van jouw natuur).

De basistraining van Tai-Chi en Chi-Kung worden vaak in combinatie met elkaar getraind omdat ze elkaar versterken. Tai-Chi gaat over de weg van het water. Hoe kan ik dit optimaal laten stromen als een rivier van energie in hart, lichaam, hoofd en geest? Dit gebeurt vooral door loslaten, openenen, balanceren, accepteren en aandacht te geven aan innerlijke processen. In een later stadium worden de fysieke bewegingen aangestuurd door deze innerlijke processen. De eigenschap van water is hierin altijd leidend, het stroomt volgens de weg van de minste weerstand. Tai-Chi gaat dus veelal over het weghalen van obstakels zodat de natuurlijke flow kan plaatsvinden.

Chi-Kung kan vertaald worden als "De kunst van de levenskracht". Met kunst wordt hier bedoelt dat je een beweging zo goed kunt dat het voelt alsof je hem niet meer hoeft te 'doen'. Je oefent het bewegen van levenskracht zo vaak tot je het kunt. Het doen is dan getransformeerd naar kunnen, kunnen wordt vervolgens een kunst waar de energetische en fysieke bewegingen samengesmolten zijn. In Chi Kung wordt gerefereerd naar dit kunnen/trainen met het woord 'Kung'. In de Chi Kung werk je ernaartoe om 3 verschillende innerlijke aspecten met elkaar in harmonie te brengen. Dit zijn Jing, Chi en Shen. In het Taoïsme worden dit 'de 3 schatten' genoemd. Jing is je fysieke brandstof/essentie, Chi is je levenskracht, Shen is je spirituele kracht. In Chi-Kung leer je systematisch om deze 3 aspecten met elkaar te verbinden. Dit begint allemaal met je lichaam, gevoelens, gezondheid en je mind. De training is erop gericht om deze aspecten te verenigen in iedere beweging. Hierdoor wordt je chi sterker en je spirituele kant wordt gevoed waardoor je groeit en stappen kan maken op het pad (tao) dat voor jou bedoelt is.

De stijl waar ik les in geef heet 'Rainbow Tai-Chi Chi-Kung'. Dit is een specifieke aftakking vanuit Master Peter Chin Kean Choy. Sinds 2012 was hij mijn leraar gedurende 9 jaar waar ik het grootste gedeelte als één van zijn innerlijke cirkel studenten mocht trainen onder zijn vleugel. Ik ben volledig ondergedompeld in dit systeem en mag de basis met zijn toestemming en certificaat doorgeven als leraar. Master Choy is in zijn 50 jaar durende trainingsperiode student geweest bij Grandmaster Huang, Grandmaster Dr Shi, Grandmaster Dr Peng, UG Krishnamurti, Grandmaster Chen, Omran Michael Ivanov, Eileen & Peter Cady en Barry Kauffman. Hij vertegenwoordigd deze leraren en de Rainbow staat voor deze 7 verschillende grootmeesters die ieder hun wijsheid met de mensheid kwamen delen. Master Choy is bij deze 7 meesters in de leer geweest. Uiteindelijk heeft hij van deze 7 systemen 1 systeem gecreëerd dat alle belangrijkste elementen bevat. Dit systeem van training heeft hij Rainbow Tai-Chi Chi-Kung genoemd.

Dit is een compleet trainingssysteem en een levensstijl om de stroom energie in je heart, body, mind en spirit te optimaliseren. In essentie leer je emotionele, fysieke, mentale en energetische blokkades en lekkages op te heffen met praktische oefeningen, meditaties en technieken. Alles dat vanbinnen stagneert of vast zit begint weer te stromen. Dit weerspiegelt zich vervolgens in je dagelijks leven. In deze cursus leer je om het fundament te leggen voor jou Tai-Chi en Chi-Kung training.

Sinds 2021 volg ik trainingen van Damo Mitchel. Wat ik van hem leer verrijkt mijn perceptie en heeft ook invloed op mijn manier van lesgeven. Ik blijf altijd open om te leren en ben van mening dat iedere leraar iets unieks te bieden heeft. Zo heb ik mijn best gedaan deze training zo simpel en effectief mogelijk te maken zodat jij kan dit zelf kan leren!

Succes!

Over Tai-Chi & Chi-Kung